Kahve Çeşitleri


Kahve günlük hayatta vazgeçemediğimiz içeceklerden bir tanesidir. Ancak her insanın kahve zevki farklıdır. Kimisi tatlı bir şeyler severken kimisi onu uyaracak, sert kahve çeşitlerini sever. Bu yüzden birçok farklı kahve türü vardır.


Türk Kahvesi: Kahve denilince Türkiye’de, akla ilk önce Türk kahvesi gelir. Türk kahvesi genellikle, çok kavrulmuş Türk kahvesi çekirdeğiyle yapılır. Bu çekirdekler incecik çekilir ve toz halinde kullanılır. Ayrıca klasik Türk kahvesinin yapımında sadece su kullanılır.



Espresso: Espresso, sıcak suyun, öğütülmüş kahve çekirdeklerinin üzerinden büyük bir basınç ve beceriyle geçirilmesi sonucunda elde edilen yoğun bir içecektir. Hiçbir şey eklenmeden içilebilir veya üzerine buharla ısıtılmış süt ya da bazen sıcak su eklenerek uzun içimli hale getirilebilir. 


Americano: Americano, espresso üzerine sıcak su eklenmesiyle elde edilir. Dolayısıyla Americano hazırlarken esas nokta, yine bazını oluşturan espresso’nun lezzetli yapılmasıdır. Genel olarak Americano’ya seyreltilmiş espresso diyebiliriz. Sunumu daha büyük fincanlarda hatta kupalarda yapılır. Espresso içmek isteyip, tadının sertliğini sevmeyenler Americano’yu tercih edebilirler.


Latte: Latte, İtalyanca'da süt anlamına gelmektedir. İçeriğinde bolca süt barındıran, içimi çok hafif kahve türüdür. Üstünde süt köpüğü bulundurur. Vanilya, karamel, fındık gibi aromalarla da servis edilir. Latte sert kahve sevmeyenlerin birinci tercihi olmaya adaydır. Genellikle ince ve uzun bardakta servis edilir.


Cappuccino: Latte’ye benzerliğiyle de bilinen Cappuccino, üzerindeki bol süt kremasıyla tanınır. Latte’ye oranla daha fazla süt kreması içerir. İçimi espressoya göre hafiftir. Bolca köpüğü sayesinde dolgun bir tadı vardır. Sunumunda çikolata da servis edilebilir.



Mocha: Mocha süt ve çikolata ile yapılan, içimi oldukça yumuşak bir kahvedir. Aslında bir tür Latte'dir. Neticede ikisinin de içinde espresso ve süt vardır. Latte’den tek farkı aslında enfes çikolatasıdır. Aslında çikolatanın yerine, çikolata şurubu, tatlı kakao tozu veya sütlü çikolata da içerebilir.




Macchiato: Macchiato, İtalyanca'da 'benek, leke' anlamlarına gelmektedir. Espresso kahvesinin üzerine süt köpüğü konulmuş halidir. İçimini yumuşatmak için üzerine karamel sosu gibi aroma vericiler eklenir. İçimi hafiftir.


Filtre Kahve: Demlenmiş kahvedir. Yapımı kolaydır, bu yüzden çokça tercih edilir. İçimi genellikle serttir. Kullanılan kahve çekirdeğinin türüne göre aroması değişebilir. Kağıt veya metal filtre kullanılarak kahvenin demlenmesiyle yapılır.



Flat White: Basitçe, sütlü espressodur. 1-2 shot espresso ile süt karışımından oluşan Flat White, özellikle Yeni Zelanda ve Avustralya’da çok tüketilmektedir.



Frappe: Soğuk kahvedir. Hazır kahve ile yapılır. Yapımında bolca süt kullanılır, bu yüzden içimi oldukça hafiftir. Yapımında isteğe göre değişik aromalar da kullanılır, genellikle tatlı içilir. İnce ve uzun bardaklarda servis edilir. Özellikle yaz aylarında bolca tüketilir.



Caffe Lungo: Espressonun büyüğü denilebilir. Espressonun makine de daha uzun süreyle filtrelenmesidir.




Viennese: Viyana, Avusturya’ nın resmi kahvesi olan Vienna Coffee, bir shot espresso ile hazırlanan ve üzerine krema sıkılarak tüketilen dünya kahveleri arasında yer almaktadır.




Cafe au lait: Fransızların sütlü filtre kahvesidir. Sütü kahvesinden daha fazladır. 





Mırra: Şanlıurfa'ya özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahve. 






Benim tercihim genelde filtre kahveden yana olur. Ama Caremel Macchiato bambaşka bir tad. Denemenizi öneririm.