Chemex & V60 Farkı Nedir?


CHEMEX NEDİR?

Chemex 1896 yılında Almanya'nın Kiel şehrinde doğan Peter J. Schlumbohm tarafından 1941 yılında icat edildi. Berlin Üniversitesinde Kimya doktorasını yaptıktan sonra 1936 yılında New York'a taşındı. Hayatı boyunca 3000'i aşkın patentli icatlar yapmıştır. Chemex kahve sürahisi bunlar arasında en başarılısı ve uzun ömürlüsü olmuştur.

Kimya Doktoru olması sayesinde laboratuar araç ve gereçlerini nasıl kullanacağını bildiği gibi filtreleme ve ekstraksiyon konuları hakkında bilgisi vardı. Bu bilgisini bir kahve demleme tekniği tasarlamasında kullanıp Chemex'i icat etmiştir.

Laboratuarda kullandığı cam huni ve deney şişesini birleştirdi, cam huniye daha geniş bir hava kanalı ekleyerek modifiye etti. Su eklendiğinde içerideki havanın rahatlıkla dışarı çıkmasını sağlamış oldu.

Orta kısmına yani bel kısmına bir çıkıntı yerleştirdi, bir ölçüm işareti olarak, bu bölüme genelde "belly button" denir.

Cam laboratuarda deneylerde kullanılan özel bir cam (borosilikatlı) olup yüksek ısıya dayanaklıdır. Son olarak tahtadan bir kemer yaptı ve Chemex adını verdi. Ve kahve demlemek için lazım olan kahve, filtre ve sıcak su harici her şey hazırdı.

Schlumbohm 3 yıl sonra Kettle'ı daha doğrusu sürahi kettle'ı dizayn etti. Ve yine borosilikatlı cam kullandı. Tek amacı basit, çekici ve harika bir şey üretmekti. Su ısıtmak için kapaksız ve sıcak suyu dökerken buhar çıkarmayan bir demlik icat etti.

Yıllar sonra bu icatlar/ tasarımlar seçkin Amerikan dizaynı olarak tarihe geçti. 1956 yılında bu kahve demleme tekniği modern zamanın en iyi tasarımları olarak the Illinois Institute of Technology tarafından seçildi.

Cehemex mükemmel bir kahve için basit ve uygun bir kahve demleme tekniğidir. Uygun derecede öğütülmüş, yüksek kalitede taze kahve, temiz ekipman, doğru şekilde dökülen uygun ısıdaki sıcak su bu demleme tekniğinin anahtarıdır. 

Chemex Kahve Demleme Tekniği

1:16 oranı kullanılır, yani 1 gr kahve için 16 ml suya ihtiyaç vardır. Buna göre bir kişilik fincan için 300 ml olduğunu kabul edersek 300/16 = 18.75 gr kahveye ihtiyacımız olacak demektir. Kahve iri taneli, yani deniz tuzu kalınlığında olmalı. 

Gerekli ekipmanlar: 

· Chemex 
· Filtre 
· Tartı 
· Su Kettle'ı 
· Kahve değirmeni 
· Termometre 
· Kronometre 
· Fincan veya sürahi



HARİO V60 NEDİR?

Hario şirketi 1921’de Japonya’da kuruldu. En başlarda kimya laboratuarı ve tıbbi kullanım için ısıya dayanıklı camlar üretiyordu. II. Dünya savaşı sonu ev kullanımı ve kahve demleme ekipmanları üretmeye başladı. Coffee syphon/siphon kahve adına ürettikleri ilk ürün oldu. 2005 yılında ise cone dripper’ı geliştirip v60 dizayn edilip piyasa sürdü. V60, vector 60 yani 60° derece koni anlamını temsil eder.

Pour Over demleme tekniği olan Hario v60 aynı zamanda filtre kahve demleme tekniği olarak da nitelendirilebilir. Eğer metal filtre kullanacak olursanız elde edeceğiniz kahve french press kahve gibi, eğer kâğıt filtre kullanacak olursanız auto drip kahve gibi bir kahve demlemiş olursunuz. Bu teknik aynı zamanda Melitta process kahve demleme tekniği olarak da bilinir.

Hario v60’ın Şekil Özelliği:

1-Koni şekli (60º açı): Su temas süresini uzatma, merkeze akmasını sağlar.
2-Büyük tek delik: Su akış hızını değiştirerek, demleme esnasında tadın değişimini sağlar.
3-Spiral kaburga: Demleme esnasında kahve telvesi genişler ve bu kaburgalar hava akışını maksimize ederek havanın sürahi/ fincandan çıkmasına izin verir.

Hario v60 Demlemede Değişkenler:

Kahve çekirdeğinin öğütme derecesi
Kahve miktarı
Su ısısı
Su akış hızı
Su miktarı

Hario v60 Materiyalin Tada Etkisi:

Hario v60 cone dripper günümüzde plastik, cam, porselen, bakır, paslanmaz çelik olmak üzere 5 farklı materyalden ve 01 seri (130gr/ml),02 seri (390gr/ml) olarak 2 farklı boyutta bulunmakta.

Materiyallin tada etkisi şaşırtıcı bir şekilde büyük.

Porselen v60: Kahvenin tadını biraz düzleştiriyor. Özellikle hacim ve tatlı aromalar belirgin bir şekilde kalırken, asiditesini ve canlılığını kaybetmekte. Zengin asiditeye sahip kahvenin asiditesini düşürmek için en uygun olanı olarak tanımlayabiliriz.

Plastik v60: Kahvenin asidite özelliğini öne çıkarmakta ve vurgulamakta.

Cam v60: Chemex ile demlemeye benzetilebilir. Kahvenin asiditesini, kahvenin ağızdaki hacmini ve tatlılığını öne çıkarır. Clean Cup olarak nitelendirilen bir fincan demlenmiş kahve sunmakta.

Bakır v60: Yüksek ısı iletkenliğinden dolayı dizayn edilmiştir. Isıyı tutma özelliği daha iyi bir ekstraksiyona yardımcı olmaktadır.

Hario v60 Demleme Tekniği

Pour over kahve demleme tekniği olarak da bilinen bu teknik evde uygulaması kolay ve uygun bir tekniktir. Her kahve demleme tekniğinde olduğu gibi iyi bir kahve demlemenin yolu: yüksek kaliteli taze ve doğru incelikte öğütülmüş kahve, araç ve gereçlerimizin temiz olması, önceden sıcak su ile durulayıp önceden ısıtmak, gereken ekstraksiyon süresini iyi ayarlamaktır. Siphon kompleks bir demleme tekniği olduğundan kahve demlenene kadar başından ayrılmamanız gerekir. 

Gerekli ekipmanlar: 

· Kaliteli, taze çekilmiş, light-medium roast kahve 
· Hario v60 ve filtre 
· Hassas tartı 
· Su Kettle'ı veya ocak 
· Kahve değirmeni 
· Termometre 
· Kronometre 
· Fincan veya sürahi